tisdag 4 juni 2013

Skärp dig, grabben

SKÄRP DIG, GRABBEN

EN LÄTTLÄST BOK AV: Jan Olof Ekholm

"Lasse blev livrädd. Först blev han instängd. Sedan skulle han brännas inne. Det här var inget dumt skämt. Det här var allvar. Lasse svor över att han inte tagit med sig sin mobil. Då hade han kunnat ringa till Jan. Det lilla fönstret gick inte att krypa ut igenom. Och det skulle vara rena turen om någon fanns i närheten av lekparken den här tiden på dygnet." (sid.43)

Citatet visar när Lasse har blivit inlåst i en lekstuga. Han hamnade där när han skulle förhandla om att få tillbaka Malins hund, Lillan, som blivit kidnappad. Det hela började med att Malin var ute på kvällspromenad med Lillan. Plötsligt sprang Lillan iväg och trots att Malin lockade och kallade på henne var hon som uppslukad av jorden.

Malin letade överallt, knackade dörr och satte upp efterlysningslappar, men ingen hade sett Lillan. Hela klassen hjälpte till att leta, men utan resultat. Det börjar gå rykten om att en liga som kidnappar hundar är i farten.

Lasses pappa är polis, men av honom får Lasse ingen hjälp. Därför gör Lasse upp egna planer för att hitta Malins hund. En dag blir han uppringd av någon som säger sig veta var hunden finns. Lasse nappar på betet, men det slutar med att han blir inlåst i lekstugan i parken. Riktigt rädd blir han inte förrän det börjar lukta rök.

Skärp dig, grabben är en lättläst ungdomsbok. Huvudpersonerna är i tonåren och det är lätt att följa med i texten. Totalt är det 66 sidor och texten är skriven med stor stil och luft mellan raderna. Det finns också ett par bilder med i boken som underlättar läsförståelsen.

Författaren har skrivit fler lättlästa böcker i samma serie och Lasse är huvudperson även i de böckerna. Bokförlaget som har gett ut boken heter HEGAS och de är kända för sina lättlästa ungdomsböcker.

Maria 130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar