lördag 15 juni 2013

Decembergatans hungriga andar

DECEMBERGATANS HUNGRIGA ANDAR
 
EN BOK AV: Ulrika Lidbo

Boken Decembergatans hungriga andar handlar om Jenny som drömmer om att vara smal. OM hon bara vore smal skulle allt bli bra. Det är hon helt övertygad om.

I slutet av sommaren ska jag vara: så smal.
     Inte som Noëlle Pålsson i 7D. Absolut inte så där att benknotorna sticker ut och håret trillar av, näringsslang i näsan och så. Nej, mer som en fotomodell. En perfekt fotomodell som sitter på en sten i solen och torkar efter badet. (sidan 16)
Jenny provar olika metoder för att nå sitt mål; "storlek 0", den storlek på jeans som alla slanka kändisar och fotomodeller har. För Jenny är den högsta lyckan att bli smal. Det finns flera olika medicinska namn för "ätsjukdomar".  Jenny drabbas av flera olika sjukdomar, men de hänger ihop. En period hetsäter hon allt onyttigt hon kan hitta, bara för att avsluta måltiden med att spy upp det hon ätit. En annan period kontrollerar hon allt hon äter, för att få i sig så få kalorier som möjligt. Under dessa perioder tränar hon också, för att bränna fett.

Det är svårt att säga vad som är farligast, men en sak är säker...Jenny mår allt annat än bra. Hon trivs inte hemma, inte i skolan och inte med sin gamla kompis som alla killar vill ha. Jenny uppslukas av sin sjukdom och allt annat runt omkring henne blir oviktigt. När Jennys föräldrar till sist inser att något är fel, så är det nästan för sent. Jenny har plågat sin kropp så svårt att hon är nära döden.
Varma fingrar stryker över armen.
"Hej du."
På namnbrickan: Pirjo P. Undersköterska
 "Det var nära ögat, vännen", säger hon med mörk mumintrollröst. (sidan 134)
Läsaren får ta del av Jennys tankar kring det som händer inom henne när sjukdomen har henne i sitt grepp. Hon jämför sina känslor med hungriga vargar som river och sliter inuti henne och som tvingar henne att äta eller svälta. Hon har svår ångest och det enda som dämpar de vilda bestarna är en ond cirkel av mat och spyor.

Det är flera olika saker som bidrar till Jennys sjukdom och här är några saker som hon själv ger läsaren genom sina tankar:
  • Varför blir hon alltid vald sist på gympan?
  • Varför pratar hennes bästa kompis bra om killar?
  • Varför vill ingen hångla med Jenny?
  • Varför är Johan Lundborg så taskig och säger så elaka saker?
  • Varför ser hennes föräldrar inte något? Hon vill att de ska se - se på riktigt!
  • Varför är just hon fet?
  • Hon HATAR sitt liv.
  • Ingen SER henne.
TÄNK PÅ OVANSTÅENDE PUNKTER OCH BEHANDLA ALLA SOM DU SJÄLV VILLBLI BEHANDLAD och om du misstänker att någon mår lika dåligt som Jenny - PRATA MED SKOLSKÖTERSKAN, KURATORN eller NÅGON ANNAN VUXEN!!! DET FINNS HJÄLP!
Maria Bohlin 130615


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar