tisdag 4 juni 2013

Ung BÖG och jävligt kär


Ung BÖG och jävligt kär
Av: Johannes Sandreyo

Filip är 16 år och han bor i Aspudden, ett litet samhälle där alla känner alla. Han bor med sin pappa, Tommy, samarbetar som brandman. Filip och hans pappa kommer inte särskilt bra överens och deras relation blir inte bättre den dag Filip avslöjade att han är homosexuell.
Filip tittade nervöst på Tommy som flackade med blicken samtidigt som han började skratta nervöst...
"He, he, du skämtar bara...Eller hur, Filip? Du står och driver med mig? Ärligt nu då, har du nån brud på lager?"
"Du fattar verkligen ingenting. Jag tror jag är bög! Sa Filip bestämt, men ändå uppgivet. Han visste ju att Tommy aldrig skulle förstå. (Sidan 5-6)
Filips pappa vill inte förstå det Filip säger. Efter att Filip misslyckats med att prata med sin pappa flyttar han Filip in hos den bohemiska konstnären, Janet, som bor i en lägenhet i källaren. Hon stöttar honom och hos Janet kan Filip gråta ut. Han berättar för Janet om sina hemliga känslor för fotbollskillen Emilio. Filip vet att han inte har någon chans hos Emilio, men det hindrar honom inte från att drömma.

Emilio är Aspuddens egen Zlatan. Han är skitsnygg och vältränad och alla fjortonåriga tjejers drömkille. Han byter tjejer som andra byter strumpor och alla tjejer älskar honom. Emilio är bästa kompis med Farid, som spelar i samma lag. De är också med i ett kriminellt gäng och testar hela tiden gränserna. ledaren för gänget är en galen kille, som heter Nikolaj. Han är ständigt drogpåverkad och den sista tiden har han tappat greppet om verkligheten. Det kriminella gänget har blivit som en familj för Emilio och han känner ett starkt broderskap med Farid.

Filip går på Liljeholmens gymnasium. Han går en danslinje och han går i en klass som av skolans personal kallas "klassen som Gud glömde". Skolans studierektor Viveka är nära ett nervöst sammanbrott på grund av Filips klass. Hon lever av nikotintuggummin och magsårsmedicin och hon tål inte dramaläraren Benny som hon anser vara alldeles för släpphänt. Benny är Vivekas raka motsats. Han struntar i regler och eleverna ser upp till honom som en Gud. Viveka är det ingen som lyssnar på överhuvudtaget.

Filip och hans bästa vän Sara brukar sitta på läktaren och dregla när Emilios och Farids fotbollslag tränar. Sara drömmer om Farid och Filip om Emilio.

En dag blir Filip vittne till ett inbrott. Det är Emilio, Farid och Nikolaj som stjäl fotbollslagets kassa. Filip ser hur Nikolaj misshandlar en väktare svårt. Nikolaj upptäcker Filip och hotar honom till livet. I samma veva träffas Filip och Sara Emilio och Farid på en fest. Filip vågar knappt tro att det är sant när Emilio av alla börjar prata med honom och till råga på allt följer med honom hem.

Allt hade kunnat utvecklas på ett bra sätt, men det gör det inte.

Ung BÖG och jävligt kär är en jättebra bok och innehållet är kryddat med fotboll, kärlek, kriminalitet, fördomar, gängkultur, vänskap, döden, drogproblem och mycket mer. Ingredienserna för en riktigt bra bok finns helt klart med i den här boken. Om du inte läser den, så missar du en stark läsupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar