tisdag 4 juni 2013

SÅLD

SÅLD

AV: Sally Grindley (2007)

SÅLD utspelas i nutid i Kina och temat i boken är barnarbete. Huvudpersonen är elvaåriga Lu Si-yan som av sin farbror säljs på en marknad för att urföra slavarbete från tidig morgon till sen kväll hos en rik, men väldigt konstig familj. Familjen Cheng har ett flott hus och verkar ha mycket gott om pengar. Det är fru Cheng som varje dag bestämmer vad Lu Si-yan ska utföra för sysslor under dagen.

Lu Si-yan får av en slump reda på att familjen Cheng har planer på att hon ska fostras som en blivande brud åt deras mentalt handikappade son Yimou. Han är i artonårsåldern och ser mycket bra ut, men till sättet är han som ett litet barn.

I huset bor också farmor Cheng. Hon är den enda, förutom en kock som är tillfälligt anställd hos familjen Cheng, som Lu Si-yan kan prata med och som är vänlig mot henne. Kocken får sparken när han försöker hjälpa Lu Si-yan, som därefter bara har farmor Cheng. När Lu Si-yans husmor får reda på att farmor Cheng har tagit Lu Si-yan under sitt beskydd, så blir hon alldeles vansinnig. Kraven och arbetsbördan på den elvaåriga Lu Si-yan fördubblas och hon inser att hon måste fly. Helst av allt vill hon hem till sin mamma och sin lillebror, men hon har ju inga pengar.

Lu si-yan är en väldigt stark liten tjej. Precis som många barn i andra länder tvingas hon arbeta under slavliknande förhållanden. Hon får ingen lön för sitt slit och bemöts istället med hårda ord, där hennes arbetsgivare upprepade gånger talar om för henne att hon inte är någonting värd.

Barnarbete förekommer i alldeles för stor utsräckning runt om i världen och jag tycker att det är bra att författaren till SÅLD beskriver hur situationen för dessa barn kan vara.

130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar