tisdag 4 juni 2013

DE UTVALDA - Hemligheternas rike

DE UTVALDA - Hemligheternas rike 

 AV: Kristin Cashore

Det här är en fantasybok när den är som allra bäst - en riktig sträckläsare!

Bitterblue är prinsessa i ett kungarike som heter Monsea. Hon har ärvt tronen efter sin tyranniske far, Leck, vars liv som härskare gick ut på att förtrycka, plåga och mörda sitt folk. Hennes demon till far dog när Bitterblue var liten och trots att det gått åtta år sedan han dog är folket i Monsea livrädda. Leck dödade Bitterblues  mamma, så hon har ingen nära familj. Däremot har hon flera goda vänner som har presenterats i tidigare böcker av samma författare. Hemligheternas rike är den tredje delen i serien DE UTVALDA. Alla delar är fristående, men jag rekommenderar starkt att du läser alla i tur och ordning, eftersom det är fantastiska berättelser.

Att vara drottning är ett krävande och ibland ganska långtråkigt yrke, i alla fall enligt Bitterblue. För att sätta lite glans på tillvaron klär Bitterblue ut sig till en "vanlig människa" och smyger ut i staden på nätterna. Hon vill lära känna sitt folk, utan att de vet vem hon är. Bitterblue är en våghalsig ung kvinna och hon har en tendens att hamna i trubbel flera gånger om.

Hon lär känna två väldigt skickliga tjuvar, Saf och Teddy. Deras huvuduppgift är att stjäla tillbaka dyrbara saker från slottet, som de anser att den gamle kung Leck har stulit från sitt folk. Här följer ett citat som handlar om när Bitterblue upptäcker Saf och Teddy när de stjäl hennes stenfigurer från slottsmuren:
" Hon gömde sig i en alkov framför en butiksdörr och försökte avgöra om hon borde börja skrika nu, eller vänta tills förövaren hade nått toppen av den höga muren, där det skulle bli lättare för vakterna att gripa honom.
     Fast personen klättrade inte ända upp. Han slutade klättra strax nedanför toppen - under en liten skugga som Bitterblue antog var en av de många groteska stenfigurer som balanserade på avsatser eller hängde över kanten på muren för att stirra ner mot marken. Sedan hörde hon ett skrapande ljud som hon inte kunde identifiera. Ljudet tystnade när vakten än en gång passerade ovanför, och började sedan om på nytt. Det höll på ganska länge. Bitterblues huvudbryn höll på att övergå i tristess när personen plötsligt sa "ooff", följt av ett knakande läte, och sedan började glida nerför muren i ett delvis kontrollerat fall, tillsammans med stenfiguren. En andra person, som Bitterblue inte hade lagt märke till förrän nu, rörde sig i skuggorna nedanför muren och tog emot den första - fast en rad stön och viskande svordomar antydde att en av dem tagit den värsta smällen. Den andra personen tog fram någon sorts säck som den första personen lade stenfiguren i, och sedan smög de iväg tillsammans med säcken hängande över den första figurens axel.
     De passerade rakt framför Bitterblue, som tryckte sig mot väggen i sin alkov. Hon kände genast igen dem. Det var den trevlige brunhårige mannen, Teddy, och hans särlingsvän Saf." (sidan 50-51)

Saf är en särling. En särling är född med en gåva, oftast en helt unik förmåga. Man känner igen en särling på att de har två olikfärgade ögon. Safs ögon har två olika nyanser av lila. Han har dock inte upptäckt sin gåva ännu, men upptäcker den av en slump tillsammans med Bitterblue.

Spänningen genomsyrar hela boken och handlingen griper tag i läsaren från första sidan. Boken har 622 sidor, men det känns som 62. Det gick alldeles för fort att läsa boken och nu ångrar jag att jag inte tog mer tid på mig, så att jag hade fått njuta av boken lite till.

I första boken Tankeläsaren får man följa Bitterblues bästa vänner, Katsa och Po. De är båda särlingar med fantastiska egenskaper och de kämpar liksom Bitterblue för den goda sidan. I andra boken Monstrets dotter läser man om Flamma och Brigan, som bor i det avlägsna landet Dells. I Hemligheternas rike vävs historierna samman till en enda, när de alla försöker hjälpa Bitterblue att få sitt kungarike på fötter igen.




LÄS - du kommer inte att ångra dig!
Maria 130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar