tisdag 4 juni 2013

Hur svårt kan de va?

HUR SVÅRT KAN DE VA?
 Den här boken handlar om fyra klasskompisar och deras helt olika syn på en tidsperiod som utspelas i början av en hösttermin. De ska börja sitt sista år på högstadiet. Handlingen beskrivs ur fyra olika perspektiv: Daniels, Ediths, Julias och Björn. Alla tampas de med någon form av problem. Det enda de har gemensamt är att de går i samma klass.

JULIA: Hon är söt och populär. Alla gillar Julia. Hon är bästis med Karin och Maja , men nu är hon lite besviken på dem. De har varit på Karins lantställe på Koster hela sommaren, så hon har inte träffat dem på jättelänge. Julia bor med sin mamma och sin äldre syster, Hanna. Pappan har en ny fru, Kristina, som dessutom är gravid. Julia hatar henne. Julia tycker att Edith är som en jobbig plåsterlapp och har egentligen ingen större lust att umgås med henne.

EDITH:Hon är en ganska ensam tjej. Åtminstone så var hon det innan sommarlovet. För första gången har hon fått en kompis, Julia. Edith är överlycklig. Hon hade aldrig trott att hon och Julia skulle bli sådana bra vänner. Bästa vänner till och med. Det kommer att kännas härligt att komma till skolan i sällskap med Julia. Hon kan inte låta bli att undra vad alla ska säga. Hon kan riktigt föreställa sig hur hon kliver in på skolan bredvid Julia. Alla kommer att titta på dem. Edith bor med sin pappa som arbetar på dagarna och skriver en bok på nätterna. Deras lilla lägenhet ser oftast ut som ett bombnedslag.

DANIEL: Han bor med båda sina föräldrar och sin adopterade lillasyster. Hans föräldrar bråkar dagarna i ända, ja, kvällarna också för den delen. Själv försöker han hålla sig hemifrån. Han brukar hänga med sin kompis Alex på fest. Det brukar bli rätt hårda fester, med både tjejer och dricka. Han drar sig inte för att stjäla alkohol från sina föräldrar.

BJÖRN: Han är mobbad, särskilt av en kille i klassen som heter Krille. Krille är riktigt elak. En gång dödade han och hans vidriga kusin Björns kattunge. De använde den som fotboll mitt framför ögonen på Björn. Under alla skolår är det ingen som har ställt upp för Björn. De som inte varit taskiga har stått och sett på. Kanske tacksamma för att det inte var de som blev utsatta av Krille och hans kompisar.

HANDLING: När höstterminen börjar är inte Björn där. Ingen saknar honom till en början, men så råkar Daniel se Björn utanför psyket där han blir ledd in på kliniken av en vårdare. När Daniel frågar deras lärare Ulla var Björn är så svarar hon att han är på semester i USA och att han ska vara borta ett tag. Daniel berättar för Julia och Edith om att han sett Björn utanför psyket och de bestämmer sig för att åka dit och hälsa på. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Att komma in på psyket om man bara är en besökare som vill hälsa på är näst intill omöjligt. Deras dåliga samvete över att bara ha stått och tittat på när Björn blivit mobbad för att de ändå försöker flera gånger. Skam den som ger sig.

Julia känner sig lite förvirrad, eftersom Edith plötsligt verkar ha blivit väldigt bra kompis med hennes bästa vänner Karin och Maja. Plötsligt är det Julia som känner sig utanför och inte har någon att vara med och den känslan är inte vidare mysig.

130604

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar