onsdag 5 juni 2013

KNAPPT LOVLIG

KNAPPT LOVLIG

Katarina von Bredow har ännu en gång lyckats med att skapa ett litterärt mästerverk. Det går inte att lägga hennes böcker ifrån sig ens för en kort stund när man väl börjat läsa dem.

Knappt lovlig koom ut 1996 och det är en helt underbar bok som innehåller teman som KÄRLEK, VÄNSKAP, TONÅRSLIV, UTANFÖRSKAP och DROGER, men framför allt väcker den läsarens tankar kring hur stort kärlek är.

Så här går det till när huvudpersonen, den femtonåriga Hanna, blir kär:
"Hjärnan fällde en sjunkbomb i henne. Den passerade genom bröstet och exploderade dovt i mellangärdet." (sidan 67)
Problemet är att målet för Hannas kärlek är dubbelt så gammal som hon själv. Inte nog med det, Hanna ser sig själv som en tvättäkta stadsbo och killen är inte bara för gammal för henne, han är dessutom grisbonde.

Hannas mamma är en känd författare och bestämmer plötsligt att familjen ska flytta ut på landet, till "Spenaten" som Hanna och hennes bästa kompis Linn uttrycker det. Hanna och Linn är ett omaka par. Linn är inte bara klassens, utan även skolans, absoluta värsting och Hanna är bara "vanlig".

I Hannas och Linns klass går även Sara, som är en riktig lantnolla i deras ögon. När Hanna och hennes familj bosätter sig ute på landet blir hon och Sara plötsligt grannar. Kan man överhuvudtaget umgås med någon som skulle kunna göra reklam för Lantmännen och som dessutom stinker hästskit.

Hanna känner sig plötsligt väldigt kluven. Vem är hon egentligen? Hur vill hon vara? Mitt i alltihop råkar Linn illa ut och Sara känner att hon är den enda som kan hjälpa henne.

Den här, liksom Katarina von Bredows andra böcker, glömmer man inte och man läser dem gärna om och om igen.
Maria 130605


1 kommentar:

  1. Vilken bra svensklärare man har som lägger ut boktips på internet!

    SvaraRadera