torsdag 20 juni 2013

En plats de kallar Lyckan

En plats de kallar Lyckan av Mårten Sandén (2006)

"Lyckan" är en park som ligger vid Lyckevägen någonstans i Skåne. I parken finns ett litet lusthus, som John bestämmer sig för att bo i under tre veckor, då han är tvungen att "gå under jorden".


Mia vågar inte gå hem, eftersom en efterhängsen kille står och väntar utanför hennes port. Hon beslutar sig för att sova över i lusthuset och där möter hon John.

John är en rikemansson och hans föräldrar är läkare och de bor i ett stort fint hus, har fina kläder och umgås med "rätt" människor. John är snobbig och planerar att gå i sina föräldrars fotspår. Allt blir dock inte som han har tänkt och plötsligt inser han att han egentligen inte är den han utger sig för att vara.

Mia är raka motsatsen till John. Hon slutade nian utan betyg och jobbar på en pizzeria och hon bor med sin mamma i en lägenhet. Mia föraktar bortskämda jävla "brats" och dessutom röker hon.

CITAT 1 sidan 107, ur Mias perspektiv:
John. Hon ville inte tänka på honom, men hon kunde inte låta bli. Det var något med hans sätt att stryka den blonda luggen ur ögonen med två fingrar, hur han hade staplat sina grammatikböcker så fint på bänken intill sovsäcken...satt han och läste i dem nu?
Meh! Vem bryr sig, tänkte Mia och trampade sönder fimpen med trätofflans klack.
CITAT 2 sidan 128, ur Johns perspektiv:
I början undrade han varför hon kom. Sedan vande han sig vid att hon gjorde det, och efter någon vecka längtade han efter hennes besök. Han tyckte om att prata med henne, eller bara sitta och se på henne när hon tänkte.
 Han visste mer om Mia nu, men han kunde fortfarande inte få ihop detaljerna till en helhet. Det var som om hon alltid var lite ur fokus när man försökte titta rakt på. Så småningom hade han lyckats lirka ur henne efternamnet. Johansson hette hon. Mia Johansson.
Lusthuset blir Johns och Mias egen lilla värld de där sommarveckorna. Men som det alltid är går tiden fort när man är ledig och alldeles för snart kommer verkligheten närmare och den är inte lätt för någon av dem.

En plats de kallar Lyckan  är en jättebrabok som visar att kärlek kan vara både fint och snårigt! LÄS DEN!
Maria Bohlin 130620

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar